Po co produkuje się olejki CBD?

Po co produkuje się olejki CBD?

Konopie siewne znane są już od tysięcy lat. W Azji Środkowej wykorzystywano ich włókna do produkcji papieru czy płótna malarskiego. Nie były tajemnicą też dobroczynne właściwości oleju konopnego.

Olejki CBD i ich właściwości

CBDW jego skład wchodzi aż 75% nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których wymienia się omega 3 oraz omega 6. Badacze zwracają uwagę na to, że kwasy te występują w takiej proporcji, która zapewnia prawidłowy metabolizm lipidów w organizmie człowieka. Zawartość wielu witamin i minerałów sprawia, że olej konopny polecany jest do spożycia w celu poprawy własnego zdrowia. Dieta wzbogacona o olej konopny sprawi, że zmieni się na lepsze nie tylko Twoje samopoczucie, ale i wygląd skóry. Oprócz procesu przemiany materii, lepiej będą przebiegały i inne procesy zachodzące w organizmie – olej konopny poprawia krążenie i zmniejsza ciśnienie krwi. Oprócz spożywczego zastosowania oleju, CBD producent równie często wskazuje na wykorzystanie tej substancji w kosmetyce. To dlatego, że olej ten charakteryzuje się szybkim wchłanianiem i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy – jego używanie jest więc przyjemne i bezproblemowe, dlatego też bardzo dobrze nadaje się do masażu.

olejki CBDUzyskanie zdrowego wyglądu skóry możliwe będzie także wtedy, gdy dodamy odrobinę CBD do kąpieli. Oprócz bezpośredniego stosowania na skórę, olej konopny może stać się składnikiem kosmetyków. Producenci zwracają uwagę na jego właściwości nawilżające, dzięki którym sprawdza się przy mydłach, kremach do twarzy, balsamach do ciała i ust. W przypadku dodania go do szamponów i odżywek do włosów, możemy liczyć na zyskanie zdrowego połysku i wzmocnienie włosów. Pozytywnie wpływa także na paznokcie, wzmacniając je i odżywiając. Według producentów nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania go na skórze niemowląt, poleca się go również osobom chorującym na łuszczycę, egzemę, atopowe zapalenie skóry, jak również alergikom. Należy pamiętać jednak o tym, że olej konopny charakteryzuje się krótką trwałością – stracimy wiele jego cennych właściwości, jeżeli użyjemy go do kosmetyków długoterminowych, dlatego o wiele lepiej sprawdza się wówczas, gdy przygotowujemy sobie kosmetyki w domowych warunkach, na własny użytek.

Nie zapominajmy jednak i o tym, że olej konopny wykorzystywany w zastosowaniach spożywczych i kosmetycznych powinien być całkowicie oczyszczony z wszelkich innych substancji – do jego pozyskania najlepiej wykorzystać metodę ekstrakcji nadkrytycznej CO2, która jest jednym z najskuteczniejszych sposobów uzyskiwania czystych ekstraktów olejowych.

Możliwość komentowania została wyłączona.